Under gårdagens föreläsning om medierat lärande, estetik och pedagogiskt mångfald som hölls av Gunilla Fihn, presenterades en hel del nya begrepp som än en gång fick mig att glöda till inför förskolläraryrket. En del var svårtolkade och andra mer begripliga!
Kunskap och meningsfullt lärande är två grundläggande pelare för en lärares undervisning. Enligt Feiwel Kupferberg (2013, s. 8) ligger utmaningen hos lärare att kombinera dessa två så att de tillsammans bildar ett medierat lärande.
Nu tänker ni säkert "men vad tusan är medierat lärande?"...
Jo, enligt Gunilla Fihn är medierat lärande när kulturella resurser som finns runt omkring oss, förmedlas till oss genom exempelvis bild, så att kunskap och mening skapas för oss.
Det låter kanske lite flummigt och svårtolkat, men låt mig förklara lite mer detaljerat så kanske ni förstår.
På exempelvis en förskola så finns det hela tiden en mängd olika resurser som kan användas till lärande. Det behöver inte vara faktiska leksaker så som legobitar eller bilar, utan jag tänker istället på de resurser som alltid finns runt omkring som alla kan använda och som bidrar till en hållbar utveckling.
Det enda som behövs är lite fantasi!
En äggkartong kan vara ett ypperligt exempel på en sådan resurs. Äggkartongens främsta uppgift är att frakta äggen från hönsgården till affären så att de inte går sönder.
Men med lite fantasi kan äggkartongen bli något annorlunda, kanske ett Kalahaspel? Eller kanske delar till ett rymdskepp? Kanske kan äggkartongen till och med bli en sorteringslåda? Här kombineras olika medier så som exempelvis bild och matematik genom att använda fantasin.
Gunilla Fihn talade om begreppet Affordence som till svenska kan översättas till meningserbjudande. Alltså ett slags arrangerat lärande för att skapa mening.
Medierat lärande är alltså när människor använder olika resurser för att skapa meningsfullt lärande genom olika medier så som bild, matemaik, textil osv.
Var det svårt att förstå? Tja, jag tycker själv att begreppet är lite svårtolkat, men framöver i kursen kommer jag förmodligen få lite större förståelse för vad begreppet innebär.
Här är den kurslitteratur som vi ska läsa för att få ökad förståelse kring medierat lärande.
Jag ska dyka ner i boken nu på en gång så jag förstår bättre vad alla lärare pratar om!
Ha det bra, så hörs vi snart igen!
Referenser:
- Gunilla Fihn. Medierat lärande, estetik och pedagogiskt mångfald. Högskolan i Borås, Campus Varberg, 2015-09-04
- Kupferberg, Fiewel (2013). Medierat lärande och pedagogisk teori. I Amhag, Lisbeth, Kupferberg, Feiwel & Leijon, Marie (red.). Medierat lärande och pedagogisk mångfald. 1. uppl. Lund: Studentlitteratur, ss. 15-51
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar