måndag 7 september 2015

Workshop/föreläsning: Musik 1

Idag har vi haft en föreläsning/workshop med Musik med musikpedagogen Karin Lindahl.  Dagen har gått snabbt och det har varit en väldigt givande dag då mycket inspiration och kunskap har samlats i min lilla hjärnbank!
Det har hänt väldigt ofta under min utbildning som jag har fått en "aha-upplevelse" och jag måste säga att det är en väldigt skönt känsla. Det blir som en påminnelse om att jag själv har mycket kvar att lära och att det alltid finns olika sätt att se på saker och ting.

Idag var en sådan dag som man inser hur brett musikämnet faktiskt är!
Att lära inom musik innebär inte bara att kunna spela på ett instrument eller att kunna sjunga låtar.
Musik är så mycket mer och idag fick vi inspiration till hur man kan använda musik i förskolan och förskoleklassen på många olika sätt.

Enligt Läroplanen för förskolan (Lpfö98 rev. 2010, s. 10) så ska förskolan utveckla barns skapande förmåga och barns förmåga att kunna uttrycka sig ur flera uttrycksformer så som exempelvis musik. Även i Läroplanen för grundskolan, förskoleklass och fritidshemmet (Lgr11 2011, ss. 100-101) påvisas en rad punkter kring elevernas måluppfyllelse inom ämnet.

Idag fick vi en fördjupning inom musikens grunder, så som puls, takt och rytm och hur man praktiskt kan arbeta med dem i förskolan och i förskoleklass. Vi fick även testa en del instrument som pedagoger kan använda som hjälpmedel för att öva på just puls, takt och rytm. Dessa tonlådor är ett exempel på ett sådant instrument.
Detta är ett roligt och enkelt verktyg som kan användas med barnen för att öva på puls, takt och rytm. De är enkla att använda och det är medtagbara vilket gör att de kan användas både ute och inne. Vi fick även använda trummor och bekanta oss med dem.
Bilden ovan visar ett exempel på hur man kan använda ett garnnystan till att bilda ett nät mellan barnen i en samling och där igenom på ett nytt och kreativt sätt sjunga låten "imse vimse spindel". 
När man sedan la ner nätet på marken kan diskussioner kring nätets olika former och figurer uppstå som direkt kan kopplas till matematik. 
Bilden ovan visar ett tydligt exempel på medierat lärande, där både musik och matematik, två medier sammankopplade, kan bilda ett meningsfullt lärande för barnen i förskolan och i förskoleklassen.

Vi talade en hel del om att musikämnet kan vara lite prestationsfyllt. Det är inte alltid ett barn vill delta i aktiviteter där självkänslan kan skadas, exempelvis om man är blyg. Vi fick därför lite inspiration till hur man kan använda olika verktyg som kan minska nervositet i skapandet med musik.
Här är ett exempel på hur en pedagog kan använda gymnastikstavar som en förlängning av sig själv att uttrycka sig inom musik. På bilden lyssnar vi på musik och försöker skapa rörelser som passar till den valda musiken. 



























Ett annat exempel som vi fick använda oss av för att lättare och på ett mer kreativt sätt använda sig av musik i förskolan var genom ett enkelt blått lakan.
Bara genom att ha med ett lakan och små leksaksfigurer kan sångstunden genast bli roligare och mer kreativ. Kanske kan man använda lakanet till att sedan bygga en koja? och sjunga "mullemeck sången" eller leka leken pomperipossa?
Endast fantasin sätter gränser för lärandet.



Referenser:
  • Läroplan för förskolan Lpfö 98. [Ny, rev. utg.] (2010). Stockholm: Skolverket
  • Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2442
  • Läroplan för grundskolan, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. (2011). Stockholm: Skolverket
  • Tillgänglig på Internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2575

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar