
När vi anlände till museet möttes vi av en stor träskulptur. Direkt väcktes funderingar kring vilka personerna i figuren var och varför de är placerade på ett visst sätt. Skulpturen låg som bäddad för att vara ett underlag till diskussion och både jag och Julia började fundera på hur denna skulptur hade kunnat användas i förskolan.
Barns tankar kring vilka skulpturerna föreställde kan vara en ingång till barns intresse och vad de finner aktuellt just nu. Deras resonemang kan alltså vara ett underlag för ett eventuellt tema i förskolan.
Hela området vimlade av jättelika träskulpturer i olika former och format och fler tankar kring temaarbeta började vimla i mitt och Julias huvud.


När vi kom in på museet möttes vi av en mängd olika verktyg. Jag och Julia blev chockade över hur många verktyg och maskiner som var inträngda på en så liten yta. Det var svårt att urskilja maskinerna och det stod inte heller några skyltar för vad de jättelika högarna av metall var för något. Eftersom varken jag eller Julia kan någonting om trämaskiner kändes museet svårt att ta del av. Kanske hade en guide varit att rekommendera?

Jag blev inte så sporrad till att ta med en barngrupp till en sådan plats eftersom det kan vara fara för deras säkerhet.
Dock tyckte både jag och Julia att museet ändå var ganska spännande att besöka för det kan öppna upp många möjligheter för lärande. Då tänker jag främst på diskussioner kring hållbar utveckling och vad materialet trä kan användas till. Av trämassa bildas ju papper och kanske hade detta besök sporrat barnen till att vilja besöka Södra - Väröbruk för att se hur trä blir till pappersmassa.
Trots att museet kanske inte var så barnanpassat, så är det ändå ett museum som finns i vår närmiljö och kan utnyttjas på andra sätt än att titta på maskinerna i museet. För det viktigaste med besöket är ju faktiskt att det är anpassat efter barnens intresse.
Referenser:
*Läroplan för grundskola, förskoleklassen och fritidshemmet 2011. (2011) Stockholm: Skolverket
Tillgänglig på internet: http://www.skolverket.se/publikationer?id=2575
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar